noodles volos banner

Πεντάρα της Ρωσίας απέναντι στην αδύναμη Σαουδική Αραβία

Παράσταση για έναν ρόλο ήταν η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Οι οικοδεσπότες ξεκίνησαν με το δεξί και νίκησαν άνετα με 5-0 τη Σαουδική Αραβία, κάνοντας το πρώτο βήμα που θα τους φέρει στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Πριν τη σέντρα γνωρίζαμε πως στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα παίξουν αντίπαλες οι δύο χειρότερες ομάδες του τουρνουά. Δεν ήταν κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα, αυτό έλεγε η κατάταξη της FIFA που είχε τη Σαουδική Αραβία στην 67η θέση και τη Ρωσία τρεις θέσεις πιο κάτω, στην 70η. Η εικόνα στο χορτάρι επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες.

Η Ρωσία προσπάθησε έξυπνα να καλύψει την έλλειψη ταλέντου με τα σωματικά προσόντα. Οι οικοδεσπότες δεν επεδίωξαν σε κανένα σημείο του αγώνα να πάρουν την κατοχή, αλλά περίμεναν τη Σαουδική Αραβία και φυσικά στην τακτική τους βοήθησε το γρήγορο πρώτο γκολ. Στο 12′ η Ρωσία εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα απομακρύνθηκε και ήρθε στον Γκολόβιν. Η σέντρα πήγε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί ο Γκαζίνσκι εκμεταλλεύτηκε το γλίστρημα του Αλμπουράικ και πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, για να ανοίξει το σκορ.

Το γρήγορο γκολ έδωσε το δικαίωμα στους Ρώσους να συνεχίσουν στην ίδια τακτική. Η Σαουδική Αραβία είχε την μπάλα, αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να σπάσει το πρες, πόσο μάλλον να ανέβει και να κλείσει τους Ρώσους. Στο 23′ είχαμε την πρώτη άτυχη στιγμή του Μουντιάλ. Ο Ντζαγκόεφ προσπάθησε να ανοίξει μια αντεπίθεση για τους Ρώσους, αλλά έπιασε τον αριστερό οπίσθιο μηριαίο και έπεσε στο έδαφος.

Ο Τσερίσεβ μπήκε στη θέση του και η είσοδός του αποδείχθηκε ευεργετική για το παιχνίδι. Στο 43′ οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν μια γρήγορη επίθεση. Ο Γκολόβιν έδωσε στον Τσερίσεβ στα αριστερά της περιοχής, με δύο Σαουδάραβες να κάνουν τάκλιν στα πόδια του. Ο εξτρέμ της Βιγιαρεάλ “τσίμπησε” την μπάλα με το αριστερό, έστειλε τους αντιπάλους για τσουλήθρα στο χορτάρι, κράτησε την ψυχραιμία του και έκανε το 2-0.

Οι Ρώσοι δεν είδαν μόνο τον Τσερίσεβ να έρχεται απ’τον πάγκο και να σκοράρει. Στο 70′ ο Τζιούμπα μπήκε στη θέση του Σμολόβ, που η αλήθεια είναι πως έδειξε λίγα πράγματα ως αντικαταστάτης του τραυματία Κοκόριν στην κορυφή της επίθεσης. Ο ύψους 1.96 φορ χρειάστηκε μόλις 89 δευτερόλεπτα για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.  Στο 71′ ο Γκολόβιν βρέθηκε στα δεξιά της περιοχής και σέντραρε ωραία προς το κέντρο. Ο Τζιούμπα δε βρήκε αντίσταση και με ωραία κεφαλιά από κοντά έκανε το 3-0. 

Οι Σαουδάραβες έψαξαν ένα γκολ, αλλά στην ουσία δεν το πλησίασαν ποτέ, ενώ οι Ρώσοι δεν έδειξαν κάτι πολύ διαφορετικό απ’το “περιμένουμε, κλέβουμε και τρέχουμε”. Ο Γκολόβιν ήταν μακράν ο καλύτερος απ’αυτούς που ξεκίνησαν και ο Τσερίσεβ έκανε τους πάντες να ξεχάσουν τον τραυματισμό του Ντζαγκόεφ.

Στο 91′ ο Τσερίσεβ εκτέλεσε υπέροχα με το αριστερό για να “κρεμάσει” το αντίπαλο τερματοφύλακα και να γράψει το 4-0, ενώ στο 95′ ο Γκολόβιν με απευθείας εκτέλεση φάουλ προσέθεσε ένα γκολ στις δύο ασίστ που είχε. Ο 22χρονος Γκολόβιν δικαίωσε το ενδιαφέρον Αγγλικών ομάδων γι’αυτόν και μάλλον θα παίξει άμεσα στα μεταγραφικά σενάρια του Νησιού.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους γηπεδούχους να “βλέπουν” για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα νοκ-άουτ και τον κόσμο να αναρωτιέται τι θα πάθει η Σαουδική Αραβία απέναντι σε Ουρουγουάη και Αίγυπτο.

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Κίτρινες κάρτες: 88΄ Γκολόβιν /9+3 Αλ Τζασίμ

ΡΩΣΙΑ (Στανισλάβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεβ, Φερνάντες, Κουτέποβ, Ιγκνασέβιτς, Ζιρκόβ, Γκασίνσκι, Ζόμπνιν, Σαμέντοβ (64' Κουζιάεβ), Γκολόβιν, Τζαγκόεβ (24' Τσερίσεβ), Σμολόβ (70' Τζιούμπα).

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (Χουάν Αντόνιο Πίτσι): Αλ Μαϊγιούφ, Αλμπουραϊκ, Ομ. Χαουσαουί, Οσ. Χαουσαουί, Αλ Σαχρανί, Αλ Φαράτζ, Αλ Σεχρί (74' Μπαχμπίρ), Οταΐφ (64' Φαχάντ), Αλ Τζασίμ, Αλ Νταουσαρί, Αλ Σαλαουί (84' Ασίρι).

Last modified onThursday, 14 June 2018 22:22