noodles volos banner

Ρόκα: "Η προπονητική είναι όνειρο που πραγματοποιείται και πρόκληση που θέλω να αντιμετωπίσω»

Στο pamesports μίλησε ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα, ο πρώην τερματοφύλακας που κρέμασε τα γάντια του στο φινάλε της περασμένης σεζόν και πλέον είναι βοηθός του Γιώργου Βαζάκα στον Ολυμπιακό Βόλου. Για τα νέα του καθήκοντα, την ομάδα και τη ζωή στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία μίλησε στη Μελίνα Ντισλιάν. Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη.

Μανουέλ, μία νέα ποδοσφαιρική χρονιά ξεκινάει, με εσένα να βρίσκεσαι σε ένα πόστο διαφορετικό από αυτό του ποδοσφαιριστή.... «Σίγουρα είναι ένα ξεκίνημα διαφορετικό για μένα. Ένα ξεκίνημα που ελπίζω να είναι το ίδιο ωραίο και συναρπαστικό όπως και αυτό που έζησα εδώ στην Ελλάδα σαν ποδοσφαιριστής. Το να αναλαμβάνεις χρέη βοηθού προπονητή έχει σίγουρα πολλές απαιτήσεις, όμως είμαι έτοιμος για να αντεπεξέλθω σε αυτή την πρόκληση».

Πως νιώθεις γι΄αυτή την αλλαγή; «Για να είμαι ειλικρινής μου φαίνεται πολύ περίεργο. Φαντάσου πως πριν λίγες μέρες έγιναν τα εργομετρικά και ήμουν έτοιμος να περάσω και εγώ τις ίδιες εξετάσεις με τους παίκτες της ομάδας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσω αλλά νομίζω πως σιγά-σιγά τα καταφέρνω. Πάντως νιώθω λίγο περίεργα»

Πώς είναι να είσαι σε αυτό το πόστο και ποια είναι τα σχέδιά σου; «Όπως σου είπα και πριν είναι μία θέση με πολλές απαιτήσεις και με πολύ μεγάλη ευθύνη. Αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω όσο μπορώ τόσο τους παίκτες – πρώην συμπαίκτες μου – όσο και τον προπονητή μας. Έχω διαβάσει πολύ, έχω πάρει εδώ και έξι χρόνια το πτυχίο προπονητή UEFA Pro και είναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω. Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ με την προπονητική και γι΄ αυτό άλλωστε αρνήθηκα και κάποιες προτάσεις που είχα, προκειμένου να γίνω γυμναστής τερματοφυλάκων. Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται και μία πρόκληση που θέλω να αντιμετωπίσω».

Την περίμενες αυτή την πρόταση από τον Ολυμπιακό Βόλου; «Όχι δεν την περίμενα. Με ξάφνιασε ευχάριστα αυτή η πρόταση και το χάρηκα πολύ. Δεν το σκέφτηκα καθόλου και απάντησα αμέσως θετικά. Απλά δεν περίμενα να γίνει τόσο γρήγορα».

 Τι σε έκανε να πεις το ναι; «Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μία ομάδα που αγαπάω πολύ και θέλω να τη βοηθήσω όσο μπορώ. Κακά τα ψέματα πέρυσι σαν τερματοφύλακας δεν είχα τις συμμετοχές που θα ήθελα και ήξερα πως ούτε και φέτος θα παίζω όσο θέλω. Δεν είμαι χαζός, ξέρω ότι δεν θα έπαιζα. Οπότε το νέο αυτό πόστο που μου δόθηκε, είναι η ευκαιρία που ήθελα για να βοηθήσω τον Ολυμπιακό».

Όταν σου έγινε η πρόταση για να αναλάβεις χρέη βοηθού προπονητή, είχες αποφασίσει ότι θα σταματήσεις από την ενεργό δράση ή όχι; «Η πρόταση αυτή ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Όπως σου είπα ήξερα ότι σαν τερματοφύλακας δεν θα βοηθούσα όσο θα ήθελα οπότε ήρθε σαν δώρο Θεού. Αν και απόφαση επίσημη για να αποσυρθώ από την ενεργό δράση δεν είχα πάρει, ήταν όμως κάτι που υπήρχε στο μυαλό μου».

Όταν ερχόσουν πριν από πέντε χρόνια στη χώρα μας, πίστευες ότι θα είχες αυτή την εξέλιξη και ότι θα έμενες τόσο καιρό εδώ; «Δεν το περίμενα σε καμία περίπτωση. Θυμάμαι πως ετοίμαζα τις βαλίτσες μου από Ισπανία για να πάω στην Κομοτηνή και έλεγα πως ο Πανθρακικός θα είναι μία ομάδα στην οποία θα παίξω ένα χρόνο, θα αποκομίσω όσες εμπειρίες μπορώ και θα επιστρέψω στο σπίτι μου. Σιγά – σιγά όμως έβλεπα τα πράγματα να εξελίσσονται πολύ καλά για μένα, προσαρμόστηκα πολύ εύκολα, έκανα φίλους και είδα ότι η Ελλάδα μου ταιριάζει».

 Η συνεργασία σου με τον Γιώργο Βαζάκα πώς είναι; «Θεωρώ ότι είναι μακράν ο πιο έμπειρος προπονητής στη Football League. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και σωστός προπονητής και είναι για μένα σαν δάσκαλος. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο από αυτόν».

Το ότι στην ομάδα υπάρχουν αρκετοί πρώην συμπαίκτες σου και φίλοι, πώς θα το διαχειριστείς; «Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε μία ομάδα που υπάρχουν άτομα τα οποία σε ακούνε και σε σέβονται. Ανέκαθεν μιλούσα στους συμπαίκτες μου και τους έδινα τις συμβουλές μου σαν τερματοφύλακας και αυτοί τις άκουγαν, Συζητούσαμε μαζί τα πάντα, υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και θέλω αυτό το πράγμα να διατηρηθεί και τώρα, που βρίσκομαι σε άλλο πόστο. Είναι σημαντικό σε κάθε νέο σου ξεκίνημα να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε σέβονται και θέλουν να σε βοηθήσουν. Το ίδιο σημαντικό είναι και για τους παίκτες να έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο που νοιάζεται για το καλό το δικό τους αλλά και της ομάδας».

Γενικά το κλίμα πώς είναι στην ομάδα; «Το έχω πει και θα το πω ξανά. Όλοι στον Ολυμπιακό Βόλου είναι μία οικογένεια. Το κλίμα από την πρώτη μέρα που ήρθα στην ομάδα είναι εξαιρετικό και η ηρεμία που υπάρχει στα αποδυτήρια είναι αξιοζήλευτη».

Το ότι δεν καταφέρατε να ανεβείτε στη Σούπερ Λίγκα, είναι κάτι που ξεπεράστηκε ή το σκέφτεστε ακόμα; «Ότι δε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Έτσι και εμείς γίναμε πιο δυνατοί από τη δύσκολη περσινή χρονιά και είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι για τη φετινή».  

Ετοιμάζεσαι να διανύσεις την έκτη χρονιά σου στην Ελλάδα. Πώς ήταν τα χρόνια αυτά; «Ήταν πέντε υπέροχα χρόνια, με πολλές έντονες στιγμές χαράς αλλά και λύπης. Ήταν μία γεμάτη πενταετία για μένα που δεν θα την άλλαζα με τίποτα στον κόσμο. Ελπίζω και η συνέχεια να είναι ανάλογη».

Σκέφτεσαι να γυρίσεις πίσω στην Ισπανία ή θα μείνεις για πολλά χρόνια εδώ; «Για την ώρα δε σκέφτομαι να φύγω. Μου αρέσει πολύ Ελλάδα και νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Αισθάνομαι σαν αν έχω αποκτήσει μία δεύτερη οικογένεια εδώ. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μου άνοιξε διάπλατα την πόρτα της και με καλοδέχτηκε και δεν σκοπεύω να φύγω γρήγορα». 

Last modified onWednesday, 24 July 2013 13:01