noodles volos banner

Τα σήματα των 16 ομάδων της Α' Τοπικής

Μπλε, κίτρινα, μαύρα, κόκκινα, πράσινα, στρόγγυλα ή σε σχήμα ασπίδας, οι 16 ομάδες της Α' Τοπικής έχουν τα δικά τους σήματα, τα οποία σας παρουσιάζει σήμερα το magnesiasports.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Το σήμα σχεδιάστηκε πρόσφατα καθώς αντικατέστησε πέρυσι το παλιό. Ασπίδα με την μπάλα στο κέντρο, το όνομα του συλλόγου στο πάνω μέρος και στην κορυφή την ελληνική σημαία σε κύκλο. Το κόκκινο στο σήμα είναι σε δύο αποχρώσεις, οκτώ αστέρια το διακοσμούν στο κάτω μέρος, ενώ αναφορά γίνεται στο 1998 που ιδρύθηκε το σωματείο.

ΑΕ ΔΙΜΗΝΙΟΥ: Το σύμβολο της ειρήνης ήταν το σήμα της ΑΕ Διμηνίου που πριν δύο χρόνια πήρε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Το περιστέρι αναπαριστάται να πετάει, με ανοιχτές τις φτερούγες και δίπλα του υπάρχουν οι δάφνες. Στο κάτω μέρος τα αρχικά του ονόματος ΑΕΔ και στο πάνω, μνεία για τις δύο ομάδες που έκαναν την ένωση, Ιάσονα και Κεραυνό. Το κίτρινο αστέρι αναφέρεται στο χρώμα του Ιάσονα και το μαύρο σε αυτό του Κεραυνού. Το αξιοσημείωτο με το συγκεκριμένο έμβλημα είναι πως είναι σε τόνους του μπλε, ενώ τα χρώματα της εμφάνισης της ομάδος είναι το κίτρινο και το μαύρο.

ΑΙΑΣ: Μοναδικό το σήμα, κυκλικά γραμμένο το όνομα του συλλόγου και στο κέντρο ένα χέρι να κρατάει μια δάδα.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Στο κέντρο μέσα σε δάφνες τα αρχικά του ονόματος Α.Σ. και γύρω γύρω το όνομα ΠΟ Σέσκλον Ακρόπολις με ιδιαίτερη γραφή. Αποτελεί έμπνευση του αρχαιολόγου Δ. Θεοχάρη.

ΑΠΟΛΛΩΝ: Ο Θεός Απόλλων δεσπόζει στο έμβλημα του συλλόγου των Καναλίων, σε αποτύπωση που είναι η ίδια με αυτή του Απόλλωνα Σμύρνης. Προέρχεται από τον Διδυμαίο Απόλλωνα του Μαντείου της Μιλήτου και είναι δαφνοστεφανωμένος ύστερα από κάποια μεγάλη του νίκη.

ΑΡΗΣ: Ο σύλλογος των Μελισσατίκων δεν έχει την μορφή του Άρη στο σήμα του όπως τα περισσότερα από τα δεκάδες σωματεία με τον ίδιο όνομα σε όλη την Ελλάδα. Ασπίδα με το όνομα και δάφνες από κάτω και γύρω γύρω της, σε φόντο κιτρινόμαυρο, ενώ το πλήρες όνομα και το έτος ιδρύσεως αγκαλιάζουν το στρόγγυλο έμβλημα.

ΓΣ ΑΛΜΥΡΟΥ: Οι περισσότεροι γυμναστικοί σύλλογοι που ιδρύθηκαν στη χώρα μας λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 ή και μετά από αυτούς, έχουν ως έμβλημα το Δισκοβόλο. Πρόκειται για χάλκινο έργο του γλύπτη Μύρωνα που χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ. και είναι από τα πρώτα έργα στην ιστορία της τέχνης που απεικονίζει τον αθλητή σε στιγμιαία στάση (στιγμιότυπο, ενσταντανέ).

ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Το σήμα εκσυγχρονίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Σε σχήμα που έχει καθιερωθεί πλέον για πολλές ομάδες στη χώρα μας και όχι μόνο, ξεχωρίζουν τα δύο στάχυα στα δεξιά και το έτος ίδρυσης 1957, ενώ στο αριστερό μέρος υπάρχουν έξι διακοσμητικές μαύρες γραμμές. Πάνω πάνω το όνομα του σωματείο και η έδρα του.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο Ημίθεος της ελληνικής μυθολογίας, με το ρόπαλο στο χέρι. Παρόμοιο σήμα με αυτό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, με το όνομα του συλλόγου και το έτος ίδρυσης, 1922 στο κάτω μέρος.

ΘΗΣΕΑΣ: Το σήμα της ομάδος της Αγριάς αποτελεί από πράσινο αστέρι που περικλείεται από δάφνες και το έτος ίδρυσης, το 1927. Τον επόμενο χρόνο συμπληρώνονται 90 χρόνια ζωής για τους “πράσινους”. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη γενική συνέλευση αναμένεται να συζητηθεί η αλλαγή του σήματος ώστε να αποτυπώνεται η μορφή του Θησέα, που στην ελληνική μυθολογία ήταν ο γιος του Αιγέα και της Αίθρας, ο πιο δημοφιλής ήρωας στην αρχαία Ελλάδα μετά τον Ηρακλή κι ένας από τους καλύτερους βασιλιάδες για την Αθήνα.

ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ: Ο χάρτης της Μαγνησίας, για την ακρίβεια ένας μεγάλο μέρος του με τον Παγασητικό κόλπο στο κέντρο του εμβλήματος. Το όνομα αναγράφεται κυκλικά στο αριστερό μέρος, , ενώ κάτω δεξιά η αναφορά στην έδρα καθώς πρόκειται για ομάδα των Αλυκών. Τα γράμματα “ενώνουν” δύο γαλάζιες γραμμές.

ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ: Το παλιό σήμα που χρησιμοποιείται επίσης σε φανέλες και έντυπα ήταν δύο Π, από τα αρχικά του ονόματος, το ένα μέσα στο άλλο. Όμως το έμβλημα του Πρωτεσίλαου Πτελεού, αποτυπώνει τη μορφή του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που ήταν ο πρώτος νεκρός στον Τρωικό πόλεμο. Ο χρησμός έλεγε πως ο πρώτος που θα έβγαινε από τα πλοία κατά την άφιξη του στόλου στην Τροία θα σκοτωνόταν και ο Πρωτεσίλαος δέχθηκε να βγει αυτός πρώτος γνωρίζοντάς τον συγκεκριμένο χρησμό.

ΠΥΡΑΣΟΣ: Το αρχικό σήμα του Πυράσου ήταν το γράμμα Π, ωστόσο εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί το σύμβολο του Βόλου και της Μαγνησίας, η Αργώ που συνοδεύεται με το πλήρες όνομα του συλλόγου και τη χρονολογία ίδρυσης.

ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ: Απλό το σήμα του Σαρακηνού. Ασπίδα με κόκκινες και μαύρες κάθετες ρίγες, την αναγαφή του ονόματος και το έτος ιδρύσεως με κίτρινα γράμματα.

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο χάρτης του νησιού σε άσπρο χρώμα “γεμίζει” το σήμα του ΑΟ Σκιάθου σε σκούρο μπλε φόντο, με το έτος ιδρύσεως 1974 να αναγράφεται και την ονομασία να “κυκλώνει” το σχέδιο.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η νησιώτικη ομάδα έχει στο έμβλημά της το χάρτη με θαλασσί χρώμα, ενώ στον κύκλο που τον περιτριγυρίζει, υπάρχει η αναγραφή του ονόματος.

ΦΩΤΗΣ ΓΑΛΟΥΣΗΣ

Last modified onThursday, 21 July 2016 12:08