Logo
Print this page

Έριξαν χώμα από τις χαμένες πατρίδες στην Αγια Σοφιά

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (20/6) στο εργοτάξιο της «Αγια Σοφιάς», καθώς δύο υπεραιωνόβιοι πρόσφυγες έριξαν στα θεμέλια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ χώμα που έφεραν από τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Η Ευαγγελία Στραβαρίδη, που είναι 102 ετών, και ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, ηλικίας 105 χρονών, επέζησαν από τη μικρασιατική καταστροφή και με αυτό τον συμβολικό τρόπο έβαλαν τη σφραγίδα τους στην κατασκευή του νέου «σπιτιού» της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Στο δελτίο Τύπου της ΑΕΚ αναφέρονται τα εξής: «Το μεγάλο όνειρο όλων των Ενωσιτών, το νέο σπίτι της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα έχει ευλογία από τις αλησμόνητες πατρίδες! Σήμερα το απόγευμα, σε μια σεμνή τελετή στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή γηπέδου, η Ευαγγελία Στραβαρίδη, 102 ετών, από τα Βουρλά της Σμύρνης και ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, 105 ετών, από το Καρς του Πόντου έριξαν με τα χέρια τους στα έργα χώμα και πέτρες από τα γενέθλια εδάφη τους!

Λίγες χούφτες από αυτό το χώμα είχαν μεταφερθεί και φυλάσσονταν από την οικογένεια της Ευαγγελίας Στραβαρίδη από τον καιρό του μεγάλου διωγμού του 1922, ενώ κάποια ποσότητα είχε μεταφερθεί σε πιο πρόσφατες εποχές από μέλη μικρασιατικών συλλόγων που ταξιδεύουν κατά καιρούς σε Καππαδοκία, Πόντο, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Επίσης, ο Νίκος Καλαϊτζής από το συνοικισμό στο Μελί Μεγάρων, παρέδωσε χώμα, πέτρες και νερό από την πατρίδα του, το Μελί της Σμύρνης, για να πέσουν στα θεμέλια της “Αγια Σοφιάς”.

Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές και από τις πιο συγκινητικές από όσες έχουν διαδραματιστεί στο διάστημα των τελευταίων χρόνων, από τότε δηλαδή που ο ιερός χώρος της Νέας Φιλαδέλφειας άρχισε και πάλι να παίρνει ζωή εν όψει της ανέγερσης της “Αγια Σοφιάς”. Μαζί με τους υπεραιωνόβιους πρόσφυγες, έριξαν χώμα συμβολικά και μικρά παιδιά.

Παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής της “Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική” κ. Νίκος Στράτος (απένειμε τιμητική πλακέτα στην κα Στραβαρίδη), ο Αναπληρωτής Διευθυντής κ. Χρήστος Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής κ. ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου.

Δε θα μπορούσε να λείψει από την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης, ο οποίος απένειμε και τιμητική πλακέτα στον κ. Παπαβραμίδη.

Οργανωτές της εκδήλωσης ήταν τα μέλη του μικρασιατικού συλλόγου “Ρίζες” Χαλανδρίου με επικεφαλής τον Νίκο Καραμπουρνιώτη, ενώ εκπροσωπήθηκαν πολλά μικρασιατικά σωματεία από αυτά που είχαν συμπαρασταθεί στον αγώνα της ΑΕΚ για την επιστροφή στο σπίτι της. Την εκδήλωση “έντυσαν” μουσικά με ήχους από τον Πόντο και τη Μικρασία ο Κώστας Κωστελίδης με τη λύρα του και ο Νίκος Σιδηρόπουλος με το νταούλι του, αμφότεροι μουσικοί από την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής “Καπετάν Ευκλείδης”».

Copyright Magnesiasports.gr - All Rights Reserved | Created by Tourix
Επικοινωνία: [email protected]