noodles volos banner

Αύριο το βράδυ στην παραλία του Βόλου η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Νέων Γυναικών

  • Published in Πόλο
  • Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας και μήνυμα προς τα «έξω» για τη σύγχρονη Ελλάδα

Με μία τελετή που αναδεικνύει τη συμβολή της θεσσαλικής κουλτούρας στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, φιλοδοξούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου να υποδεχθούν τις αθλήτριες και τους παράγοντες του ναυταθλητισμού που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών 2013, το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη του Βόλου από τις 19 έως και τις 25 Αυγούστου. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Αυγούστου στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 8:15 το βράδυ.

Με την τελετή έναρξης, οι διοργανωτές επιθυμούν να καλωσορίσουν τις ομάδες που έρχονται στην πόλη του Βόλου από όλες τις πέντε ηπείρους και να ενθαρρύνουν τις αθλήτριες που θα αγωνιστούν στις πισίνες από την επόμενη ημέρα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Η τελετή θα ξεκινήσει  με την καθιερωμένη παρέλαση των αθλητριών, θα προπορεύεται η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου και θα ακολουθούν οι ομάδες των 15 χωρών με αλφαβητική σειρά ως εξής: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Καζακστάν, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ουζμπεκιστάν και τελευταία, ως διοργανώτρια χώρα, η Ελλάδα. Η παρέλαση πραγματοποιείται προς τιμήν των αθλητών και έχει επίσης ως στόχο, να «συστήσει» τις αθλήτριες στο κοινό του Βόλου και της Θεσσαλίας, καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει τους αγώνες στις πισίνες.

Η εμπειρία των προηγουμένων παγκοσμίων πρωταθλημάτων που διοργανώθηκαν στο Βόλο, απέδειξε ότι το κοινό της πόλης συμμετέχει στους αγώνες, ακόμη και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως με την περυσινή συγκινητική παρουσία των φιλάθλων στο κατάμεστο κολυμβητήριο του Βόλου κάτω από καταρρακτώδη βροχή, για να στηρίξουν τις προσπάθειες των αθλητριών της συγχρονισμένης κολύμβησης. Η εικόνα αυτή ταξίδεψε ανά τον κόσμο από τα τηλεοπτικά δίκτυα, με τους βολιώτες να αποσπούν θετικότατα σχόλια για το γεγονός αυτό.

Με το πέρας της  παρέλασης και αφού οι αθλήτριες  λάβουν τις θέσεις τους στις ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες, θα παιχτεί  από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου ο ύμνος της FINA για να αναρτηθεί η σημαία των αγώνων, ενώ στη συνέχεια θα αποδοθεί από τη Φιλαρμονική για πρώτη φορά, η μελωδία που έγραψε ειδικά για τους αγώνες ο μαέστρος της Ορχήστρας, Βασίλης Τασούδης. Το εμπνευσμένο μουσικό κομμάτι του μαέστρου, αφιερώνεται από τον ίδιο στις αθλήτριες που θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και θα προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα στο κοινό των αγώνων. Θα ακολουθήσουν ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί  από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ  Δημήτρη Διαθεσόπουλο, από το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, ο οποίος θα κηρύξει και την επίσημη έναρξη των αγώνων.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με την προβολή video με πληροφοριακό υλικό για την περιοχή της Θεσσαλίας. Το video διάρκειας μόλις 4 λεπτών, παρουσιάζει τοπία της Θεσσαλίας και στη συνέχεια προβάλλονται έργα τέχνης που οι καλλιτέχνες τους τα έχουν εμπνευστεί από μύθους της περιοχής. Από μύθους που γεννήθηκαν εδώ, ταξίδεψαν ανά τον κόσμο και αποτελούν πλέον κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έργα τέχνης που θαυμάζει το κοινό στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, έχουν τις ρίζες τους στη θεσσαλική γη, είναι τμήματα της θεσσαλικής κουλτούρας και παράδοσης. Η «υπενθύμιση» αυτή προς τους φιλοξενούμενους για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό, κορυφώνεται με την ερμηνεία άριας από την όπερα «Άλκηστις»  του C.W. Gluck. Ο μύθος της Θεσσαλής Βασίλισσας που έγινε τραγωδία από τον Ευριπίδη, η έμπνευση των δυτικών συνθετών που την οδήγησαν σε όπερα, η σημερινή δύναμη της βολιώτισσας σοπράνο που ερμηνεύει σε ανοιχτό χώρο το δύσκολο κομμάτι, οι νεαρές χορεύτριες από την πόλη που έχουν την παιδεία να συνοδεύσουν χορευτικά την άρια.

Μετά από τα 3,5 λεπτά του κλασικού κομματιού, το καλλιτεχνικό «τοπίο» αλλάζει, στη σκηνή εμφανίζεται ερμηνεύτρια που ξεκινά με κομμάτι από μιούζικαλ και γίνεται στροφή προς τη γυναίκα, αναφορά σε γυναίκες του κόσμου, σε γυναίκες που έγραψαν ιστορία, όπως θα πράξουν κατά τη διάρκεια των αγώνων και οι αθλήτριες. Οι ρυθμοί σταδιακά αλλάζουν και εκπλήξεις περιμένουν το κοινό. Η σκηνή θα αποκαλύψει και άλλα άτομα και άλλους καλλιτέχνες που θα «σολάρουν» για να ξεσηκώσουν τις αθλήτριες με ήχους οικείους προς αυτές, για να εμψυχώσουν τις νέες αθλήτριες στο δρόμο τους προς τον υγρό στίβο.

Μετά από μία σειρά  διεθνών επιτυχιών 20 περίπου λεπτών κατά τη διάρκεια των οποίων θα προβάλλονται video clip με θέμα το νερό και τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την τελετή, θα κορυφωθεί το θέαμα με τη «Μισιρλού» και το ταξίδι της ανά τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της δυναμικής εκτέλεσης του κομματιού, οι αθλήτριες θα κληθούν να κινηθούν στους ελληνικούς ρυθμούς, ρυθμούς τους οποίους γνωρίζουν από τις επανεκτελέσεις του κομματιού ανά τον κόσμο, από τη γνωστή ταινία του Ταραντίνο. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν και θα τους γίνει γνωστό, είναι ότι η Μισιρλού είναι μία γνήσια ελληνική μελωδία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη  της τελετής Σπύρο Μαβίδη, το συγκεκριμένο θέαμα, η δομή του καλλιτεχνικού μέρους της τελετής γεννήθηκε  ως ιδέα από την ανάγκη να «υπερασπιστεί» την Ελλάδα στα μάτια των φιλοξενούμενων ομάδων. Από την ανάγκη να φανεί ότι, η σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι η «προβληματική» χώρα της Ευρώπης όπως την παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ, αλλά μία χώρα με ιστορία, ένας λαός με παρελθόν αλλά και με προοπτική που όσο κι αν δοκιμάζεται, βλέπει μπροστά και συνεχίζει δυναμικά να παράγει πολιτισμό. Πέραν αυτού, στόχος του είναι και η συμμετοχή των αθλητών και των παραγόντων στο γεγονός που τους καλωσορίζει, γι αυτό και στο μουσικό ρεπερτόριο τους αφιερώνει οικείες σε εκείνους μελωδίες. Ακόμη όμως κι αυτές οι μελωδίες, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την ελληνική σφραγίδα, συμπληρώνει ο σκηνοθέτης του θεάματος.

Συντελεστές Τελετής Έναρξης: Σκηνοθεσία: Σπύρος Μαβίδης, Σκηνικός Χώρος – Κοστούμια: Ιωάννα Τουλούπη, Μαέστρος Φιλαρμονικής Ορχήστρας: Βασίλης Τασούδης, Ενορχήστρωση άριας: Γιώργος Ζαγόρης, Ερμηνεία άριας: Αναστασία Μπάρδα, Χορογραφία: Κατερίνα Σαρρή, Χορεύουν: η καθηγήτρια χορού Κατερίνα Σαρρή και οι Σοφία Μαρτίου, Άρτεμις Σταμούλη - μαθήτριες της Σχολής Χορού Dance Studio της Nikki Khrislow, Τραγούδι: Ζωή Τζαλαβρέτα, Ηλεκτρική Κιθάρα: Δημήτρης Δεμίρης, Πιάνο: Παναγιώτης Μπερλής, Τύμπανα: Άγγελος Τσιριγωτάκης, Μπάσο: Βαγγέλης Χάνος, Μοντάζ αρχειακού υλικού για projection και video clips: Α. Κραβαρίτη – Νίκος Κουμπουρλής, Μουσική Video: Μίξη κομματιών του Στάθη Θεοχαράκη από το συλλογή «Δίχως Άμφια», Φωτισμοί: Κώστας Μαργκάς, Τηλεοπτική Παραγωγή: Νίκος και Βαγγέλης Κουμπουρής, Ηχητική και Φωτιστική Κάλυψη: Studio A440 Γιώργος Ζαγόρης, Οργάνωση παραγωγής: Αιμιλία Κραβαρίτη.

Μέλη Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου: Ασπρούδης Χρήστος, Αρσενοπούλου Λίντα, Αναστασίου Γιώργος, Γκιούρκη Μαρία, Γατής Αθανάσιος, Θεοδωράκης Δημήτρης, Κακλία Κρινούλα, Κουτριάνος Κων/νος, Μπακάλης Ευάγγελος, Παπάς Δημήτριος, Παρλιάρου Κατερίνα, Παπαϊωάννου Κατερίνα, Μπάρτζου Ελένη, Στράκας Λευτέρης, Τακτικός Βάϊος, Τακτικός Αθανάσιος, Φακίδης Θεόδωρος, Φραγκουδάκη Ελευθερία, Χατζηνικολάου Νίκος. Συμμετέχουν οι μαθητές της Φιλαρμονικής: Βούλγαρης Νίκος, Ασπρούδης Αργύρης, Καρπίδα Ευγενία, Μανιώτη Ματούλα.

Συνοδεία παρέλασης: Κοπέλες ντυμένες με τη φορεσιά Πηλίου από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και κοπέλες ντυμένες με τη νυφική φορεσιά Καραγκούνας (περιοχή Μ. Καλύβια Τρικάλων) από τον Λαογραφικό & Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων «Ο Ασκληπιός».

Εθελοντικές Οργανώσεις: Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν.Μαγνησίας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Αγριάς. Συντονιστής Οργανωτικής Επιτροπής: Γιώργος Χρήστου, Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Σπανού, Υπεύθυνη Εθελοντών: Έφη Βλιώρα, Τεχνικοί: Αργύρης Ζήσης, Θανάσης Ματσαγγιάς.

Last modified onSaturday, 17 August 2013 12:35