noodles volos banner

Επιστολή Κ. Βολιώτη για την κολύμβηση σε όλες τις ηλικίες

Φωτό: Αργύρης Ζαφειρίδης Φωτό: Αργύρης Ζαφειρίδης

Επιστολή με τίτλο «ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ» μας απέστειλε ο Κώστας Βολιώτης με αφορμή το reunion παλιών αθλητών του ΝΟΒ-Α στα Μπλόκια και τη δυνατότητα που δίνεται σε παλιούς κολυμβητές να προπονούνται μέσα  στα τμήματα Masters και να παίρνουν μέρος σε αγώνες. Αναλυτικά:

«Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου μαζεύτηκαν στο Ηρώο του Βόλου οι παλιοί κολυμβητές και υδατοσφαιριστές του Ναυτικού Ομίλου Βόλου των δεκαετιών 1950 και 1960. Η πρωτοβουλία και η πρόσκληση ήταν του παλιού αθλητή του ΝΟΒ Νίκου Κανταρτζή, ο οποίος δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συμμετείχε τόσο μεγάλο πλήθος παλιών κολυμβητών! Άλλοι ήρθαν από Αθήνα και άλλοι από ακόμα μακρύτερα, για να παρευρεθούν στη συγκέντρωση αυτή.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί παλιοί κολυμβητές έχουν αρχίσει να κάνουν προπονήσεις και να συμμετέχουν σε κολυμβητικούς αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Οι πρώτοι επίσημοι Πανελλήνιοι Αγώνες MASTERS (βετεράνων), με την ευθύνη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, έγιναν στην Πάτρα το 2015 με συμμετοχή περίπου 50 κολυμβητών. Η πρόοδος όμως ήταν ραγδαία. Στη Θεσσαλονίκη το 2016 συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα και φέτος στην Αθήνα πάνω από 350 άτομα!

Ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου είχε μικρή συμμετοχή στους αγώνες της Θεσσαλονίκης, αλλά πολύ μεγαλύτερη στους αγώνες της Αθήνας. Η συμμετοχή αυτή ξεπέρασε τα 25 άτομα, ο ΝΟΒ πήρε την τέταρτη θέση, κατέλαβε δε πολλές πρώτες θέσεις και είχε πολλά ανεπίσημα Πανελλήνια Ρεκόρ. Ήδη ο ΝΟΒ έχει προπονητή για την κατηγορία MASTERS και η συμμετοχή των κολυμβητών, στις προπονήσεις, έχει πολύ αυξηθεί. Αλλά όχι μόνο ο ΝΟΒ. Σχεδόν όλα τα τοπικά σωματεία έχουν πλέον ομάδες και προπονητές για τους MASTERS. Η συμμετοχή των κολυμβητών των σωματείων του Βόλου δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Μερικοί έχουν συμμετάσχει σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MASTERS, με επιτυχία.

Οι συμμετοχή σε αγώνες MASTERS περιλαμβάνει κολυμβητές από 25 χρόνων και χωρίς άνω όριο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δελτίο εν ενεργεία κολυμβητή. Σε διεθνείς αγώνες συμμετέχουν άτομα πάνω από 90 και 95 χρόνων! Στους αγώνες, με το ΝΟΒ, συμμετέχει κολυμβητής 85 χρόνων!

Η συμμετοχή κολυμβητών στους αγώνες είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι στις μεγάλες ηλικίες, όπως είναι φυσικό, δε συμμετέχουν πολλά άτομα. Προσωπικά πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή θα αυξηθεί κατακόρυφα. Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2016, συμμετείχαν πάνω από 7.000 άτομα. Στα αγωνίσματα δε των 400, 800 και 1500 μέτρων κολυμπούσαν δύο άτομα σε κάθε διαδρομή για εξοικονόμηση χρόνου! Οι αγώνες άρχιζαν στις 7 το πρωί και τελείωναν μετά τα μεσάνυχτα!

Η κολύμβηση είναι ένα σπορ για όλες τις ηλικίες. Δεν καταπονεί τον οργανισμό. Είναι «καθαρό» σπορ και δημιουργεί ευεξία με την άσκηση. Είναι περίεργο ότι, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, πηγαίνεις για προπόνηση κουρασμένος και φεύγεις ξεκούραστος! Γνωρίζω ότι πολλοί που ξεκίνησαν σε μεγάλη ηλικία να κολυμπούν ξανά αθλητικά, βρήκαν ένα νέο νόημα στη ζωή τους και το διασκεδάζουν αρκετά. Η συμμετοχή σε αγώνες δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί κανείς να συμμετέχει στους αγώνες στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Υπάρχουν σκυταλοδρομίες, στις οποίες μπορεί πολύ εύκολα να συμμετέχει και να βοηθήσει την ομάδα του.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σκυταλοδρομίες που είναι μεικτές. Ανδρών και γυναικών μαζί δηλαδή. Όλα τα σωματεία επομένως έχουν ανάγκη από όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή κολυμβητών. Δεν έχει σημασία με ποιο σωματείο θα αρχίσετε ξανά την αθλητική σας καριέρα. Όλα είναι καλά. Αν επιλέξετε το ΝΟΒΑ έχουμε τη φιλοδοξία στους φετινούς αγώνες να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερη βαθμολογική θέση. Τολμήστε το και θα έχετε την προσωπική ικανοποίηση ότι είστε αθλητής και όχι άνθρωπος του τσιγάρου και του καφενέ. Γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα! Υγεία και ευεξία με την κολύμβηση σε όλες τις ηλικίες!»

 

 

 

Last modified onFriday, 29 September 2017 18:48