noodles volos banner

Ν.Μαγγίτσης: «Προτιμώ να ζω μια μέρα σαν λιοντάρι παρά πενήντα χρόνια σαν πρόβατο» (φωτογραφίες)

  • «Το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ» δήλωσε με πείσμα ο βολιώτης ορειβάτης μετά την επιστροφή του από την Κ2 και θέτει νέους στόχους τους οποίους θα ανακοινώσει στο τέλος του έτους.

Με ένα πλατύ χαμόγελο, εμφανώς αδυνατισμένος  (κατά δέκα κιλά), και με στρατιωτικό κούρεμα έτοιμος για νέες προκλήσεις εμφανίστηκε σήμερα ο γνωστός βολιώτης ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης, στην παρουσίαση της πορείας προς την κορυφή για την 2η υψηλότερη κορυφή του κόσμου την Κ2 σε υψόμετρο 8,611 μέτρων, αλλά παράλληλα την πιο επικίνδυνη.  Ένα ταξίδι που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο στη διάρκεια της αποστολής αντιμετώπισε τις αντιξοότητες ενός τόσο δύσβατου βουνού, αλλά και την ατυχία οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν να είναι οι δυσμενέστερες των τελευταίων ετών.  Ο Μαγγίτσης επέστρεψε στα πάτρια εδάφη την Τρίτη χαρίζοντας χαμόγελα και συγκίνηση στη σύζυγό του Σόνια και στη μικρή τους κόρη Μαρία, η οποία ωστόσο δυσκολεύτηκε πολύ να αναγνωρίσει τον πατέρα της μετά την πολυήμερη απουσία του. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο Νίκος Μαγγίτσης, παρουσίασε με λεπτομέρειες ολόκληρη τη διαδρομή της διεθνούς  αποστολής με φωτογραφικό υλικό.

Τραγικό γεγονός το οποίο και σημάδεψε την αποστολή ήταν ο χαμός του αρχηγού της αποστολής Marty Schmidt (53) και του γιου του Denali (25) από τη Νέα Ζηλανδία οι οποίοι αποφάσισαν να διαχωριστούν από την υπόλοιπη ομάδα της οποίας  ηγούνταν και να προσπαθήσουν για την κορυφή ωστόσο δεν τα κατάφεραν διότι τη νύχτα που κατασκήνωσαν καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα. Στην παρουσίαση  αυτή της διαδρομής στο πλευρό του Νίκου Μαγγίτση βρέθηκαν οι δύο σημαντικοί συμπαραστάτες, που κάλυψαν μεγάλο μέρος των εξόδων της αποστολής αλλά κυρίως στάθηκαν περισσότερο ως άνθρωποι και ως φίλοι στον Νίκο και την οικογένειά του. Ο γνωστός βολιώτης επιχειρηματίας Παύλος Πάνος (Χρώμα Πάνος) καθώς και η σύζυγός του επίσης επιχειρηματίας  Έλενα Χριστοδουλιά (Benetton Θεσσαλίας) εμφανώς συγκινημένοι και οι δύο μίλησαν για την απόφασή τους να στηρίξουν την προσπάθεια του Μαγγίτση αλλά και για τις τελευταίες ώρες πριν την αποχώρησή του για το Ισλαμαμπάντ. «Όταν αγκαλιαστήκαμε και μου ζήτησε να προσέχω την οικογένειά του αν πάθει κάτι, τότε μόνο κατάλαβα τη σπουδαιότητα και τη δυσκολία του εγχειρήματος» δήλωσε ο κ.Πάνος, μιλώντας σε κλίμα συγκίνησης, ευχαριστώντας τον που γύρισε πίσω σώος και υγιής.

Από την πλευρά της η επιχειρηματίας κ. Έλενα Χριστοδουλιά ευχαρίστησε τον Νίκο Μαγγίτση που επέστρεψε νικητής και σημείωσε ότι η αποστολή θεωρείται επιτυχημένη, διότι «ο στόχος ήταν να γυρίσει πίσω σώος στο σπίτι του ο Νίκος».   Αυτό είναι που δηλώνει με έμφαση και ο ίδιος ο Μαγγίτσης μιλώντας για τα μελλοντικά του σχέδια, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια, διότι έχει οικογένεια και φίλους  (δείχνοντας πλάι του αλλά και προς το κοινό των δημοσιογράφων) με τους οποίους θέλει να βρίσκεται και να είναι μαζί.

Η πιο επικίνδυνη κορυφή στον κόσμο

Έχοντας ήδη κατακτήσει αυτό που στην γλώσσα των ορειβατών λέγεται «7 summits» δηλαδή τις κορυφές των επτά υψηλότερων κορυφών που βρίσκονται στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ σε υψόμετρα 8848 μέτρα, στις 17 Μαΐου 2004 όπου ύψωσε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας., ο Ν.Μαγγίτσης αναζητούσε μια νέα μεγάλη πρόκληση. Αυτή ήταν η ανάβαση στη 2η υψηλότερη κορυφή του κόσμου την Κ2 της οροσειράς Καρακοράμ στα σύνορα Πακιστάν – Κίνας. Το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνει κάθε ορειβάτης που επιχειρεί να ανέβει στην Κ2 αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο εφέτος από τους 90-95 συνολικά ορειβάτες που συμμετείχαν σε αποστολές οι 21 σκοτώθηκαν είτε εξαιτίας χιονοστιβάδων αλλά αρκετοί εξ΄αυτών μετά από επίθεση ανταρτών Ταλιμπάν. Η επίθεση των Ταλιμπάν έγινε σε ορειβατική κατασκήνωση στo Nanga Parbat όπου σκοτώθηκαν δέκα ορειβάτες.  Η σημασία της τύχης αλλά και της σωστής κρίσης επίσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Νίκος Μαγγίτσης μαζί με τον Αλέξανδρο Αραβίδη, που ήταν οι μοναδικοί έλληνες ορειβάτες που συμμετείχαν στο σύνολο των αποστολών στην Κ2, έκριναν την κατάλληλη στιγμή ότι δεν έπρεπε να συνεχίσουν και να παραμείνουν στο Base Camp 3 της οροσειράς, με σκοπό να συνεχίσουν για την κορυφή αλλά κατέβηκαν λίγο χαμηλότερα στο Base Camp 2 επιλογή σωτήρια, όπως αποδείχτηκε αργότερα. Πριν την ανάβαση στην Κ2 οι δύο Έλληνες ορειβάτες είχαν επιχειρήσει να ανέβουν στο γειτονικό βουνό Broad Peak, για να εγκλιματιστούν στις συνθήκες, φθάνοντας αρκετά κοντά στην κορυφή, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

“Τελειώνει το παιχνίδι εδώ;”

Ερωτηθείς από το magnesianews.gr, που ήταν και χορηγός επικοινωνίας της αποστολής, για το «τι μέλλει γενέσθαι» και αν το “Game Over” που είχε η στάμπα στο μπλουζάκι που φορούσε όταν επέστρεψε στην Ελλάδα σήμαινε ότι κάπου εδώ θα σταματήσει, ο Νίκος Μαγγίτσης δηλώνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει κάτι που το κάνει τόσα χρόνια και το αγαπά, παρά το γεγονός ότι οι αποστολές ενέχουν τόσους κινδύνους. Έχοντας ακόμη μεγάλα αποθέματα δύναμης, υπομονής,  επιμονής και ισχυρής αυτοπεποίθησης μνημονεύει την εξής φράση «Καλύτερα να ζήσω μια μέρα σαν λιοντάρι, παρά πενήντα χρόνια σαν πρόβατο». Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ και ο Νίκος Μαγγίτσης θα ανακοινώσει τα μελλοντικά του σχέδια τον προσεχή Δεκέμβριο. Αναμένουμε με ανυπομονησία.

 Δ.Καρεκλίδης

Last modified onFriday, 09 August 2013 19:40