noodles volos banner

60 χρόνια αποτύπωσε με τον φακό του την ιστορία του Βόλου

Το κλικ της φωτογραφικής μηχανής του φωτογράφου Νίκου Τσόγκα δε θα ξανακουστεί και δε θα αποτυπώσει άλλη στιγμή που θα μείνει στην αιωνιότητα. Χθες το πρωί σταμάτησε η καρδιά του ύστερα από πολύμηνη ταλαιπωρία της υγείας του, σε ηλικία 84 ετών και το απόγευμα κηδεύτηκε από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία παρουσία της οικογένειάς του συγγενών και φίλων του. Ο Νίκος Τσόγκας πάνω από μισό αιώνα με την φωτογραφική του μηχανή, πρώτα ασπρόμαυρη και έπειτα έγχρωμη, εστίαζε τον φακό του πάντα επάνω σε ανθρώπους.

Έχει φωτογραφίσει χιλιάδες πρόσωπα όλων των δεκαετιών από το 1950 και μετέπειτα σε κάθε είδους εκδηλώσεις. Μαθητικές, αθλητικές, πολιτιστικές, πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως βαφτίσεις και γάμους, αλλά και πορτραίτα οικογενειακά και γλέντια. Ελάχιστοι είναι οι Βολιώτες και οι Βολιώτισσες, που ξέφυγαν από τον φακό του.

Τον γνώρισα το 1962, τότε που το φωτογραφείο των αδελφών Τσόγκα ήταν στη 2ας Νοεμβρίου, ακριβώς απέναντι από το σημερινό φωτογραφείο του γιου του Βαγγέλη. Ήταν η πρώτη οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας Αρχιμήδη Καρεκλίδη. Αυτή η φωτογραφία δεν ξέρω γιατί έμεινε στο μυαλό μου και ακόμη θυμάμαι τη στιχομυθία του πατέρα μου με τους Τσογκαίους να τη βγάλουν καλή, γιατί θα την στείλουν δήθεν στην Αυστραλία.

Ο Νίκος Τσόγκας από τότε που άρχισε να εργάζομαι στην «Θεσσαλία» το 1969, μου έδειξε την προσοχή του και αργότερα συναντηθήκαμε στα γήπεδα, εγώ ως αθλητικογράφος και εκείνος ως φωτογράφος σε όλα τα παιχνίδια. Οι φωτογραφίες του, όχι μόνον οι αθλητικές, βρίσκονται σε όλα τα σπίτια. Ιδιαίτερα στα γήπεδα έχει τραβήξει από το 1955 για τη Νίκη, τον Ολυμπιακό και όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Το μηχανάκι (ένα παλιό zundapp) και η φωτογραφική του μηχανή έπαιρναν «φωτιά» το Σαββατοκύριακο και από τη δεκαετία του 1970 συνεργάστηκε με τις τοπικές εφημερίδες, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τι είδαν τα μάτια του μόνο όσοι συνεργάστηκαν μαζί του το γνωρίζουν. Δυστυχήματα, εγκλήματα, σιδηροδρομικά δυστυχήματα, ληστείες και κλοπιμαία αλλά και όλοι οι πολιτικοί που πέρασαν από τον Βόλο, πρωθυπουργοί, υπουργοί, όλους τους φωτογράφισε.

Ο Νίκος Τσόγκας, ο άνθρωπος, ο επαγγελματίας, ήταν ένας αγωνιστής της ζωής, στο τρέξιμο πρωί-μεσημέρι-βράδυ μεσάνυχτα και πρώτες πρωινές ώρες. Δε θα τον άκουγες όμως ποτέ να υπερηφανεύεται, καθώς ήθελε να είναι ένας απλός λαϊκός φωτογράφος της Νέας Ιωνίας. Πάμπολλες φορές χρησιμοποίησα τις φωτογραφίες του στις εκδόσεις μου. Πάντα στάθηκε δίπλα μου στις πρώτες μου εκδοτικές περιπέτειες. Ήταν δίπλα μου στον «Ολυμπιονίκη» το 1976, στην «Αθλητική της Μαγνησίας» το 1982, στον «Νικιώτικο Παλμό». Ακόμη και στην έκδοση της ιστορίας της Νίκης, όταν δε θυμήθηκαν να αναφέρω το όνομά του, δεν εξέφρασε ούτε ένα παράπονο.

Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο Νίκος Τσόγκας και επειδή ποτέ δε θέλησε να παρουσιαστεί το έργο του, η μεγάλη προσφορά του στην πόλη, αποτυπώνοντας στιγμές της ιστορίας της και της καθημερινότητας, αξίζει τώρα να παρουσιαστεί. Εκείνος έλεγε «άστα μωρέ Γιώργο, τι τα θέλεις τώρα». Χαιρετώντας τον χθες στο τελευταίο του κατευόδιο, αγγίζοντάς τον, τον θυμήθηκα στον σκοτεινό θάλαμο καταϊδρωμένο Κυριακή να εμφανίζει τις φωτογραφίες του και μετά να ανεβαίνει στο μηχανάκι του για να τις φέρει στη «Θεσσαλία» στην Ιάσονος, ακόμη βρεγμένες για να προλάβει την έκδοση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ

Υ.Γ. Κάτι ιδιαίτερο που μου είχε πει κάποια στιγμή έτσι γιατί ήθελε να μοιραστεί μαζί μου την υπερηφάνειά του. «Μου ζήτησαν από την «Αθλητική Ηχώ» την φωτογραφία του γκολ του Παναθηναϊκού. Εγώ με την μικρή μου μηχανή το είχα πιάσει, οι άλλοι οι αθηναίοι με τις φωτογραφικές μηχανές με τα τηλεσκόπια δεν το είχαν».

Συλλυπητήριο της ΕΠΣΘ

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΠΣΘ τονίζεται: "H Διοίκηση της ΕΠΣ Θεσσαλίας και ο πρόεδρός της Περικλής Λασκαράκης επιθυμούν να εκφράσουν τη βαθύτατη οδύνη τους για τον αδόκητο θάνατο του επί σειρά ετών επαγγελματία φωτογράφου του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Νίκου Τσόγκα και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εκλιπόντος".

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Νίκης

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Νίκου Τσόγκα εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ. Βόλου “Η Νίκη” το οποίο "εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του γνωστού φωτογράφου Νίκου Τσόγκα για τον αναπάντεχο χαμό του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει." 

Last modified onThursday, 05 October 2017 00:38