noodles volos banner

Δημήτρης Ζιώγας: ο παίκτης των 1000 γκολ!

Η μεγάλη καριέρα του Δημήτρη Ζιώγα, του παίκτη με τα σχεδόν 1000 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος, Κυπέλλου και επίσημα φιλικά παιχνίδια, με παραπάνω από τριάντα ομάδες σε 23 χρόνια (!), έφθασε στο τέλος της και ανοίγει μια νέα σελίδα, στην προπονητική. Ο Ζιώγας κρέμασε τα παπούτσια με τη λήξη της σεζόν στην Α' Τοπική και στη συνέντευξη που ακολουθεί, κάνει τον απολογισμό του, μιλάει για την πορεία του, το τοπικό, τις ομάδες που έπαιξε, την προπονητική.

Το 1993 έβγαλε το πρώτο του δελτίο στην ΑΠΟΒ κι από μικρός φάνηκε ότι θα έκανε καριέρα με έφεση στο σκοράρισμα. Εικοσιτρία χρόνια μετά, αποχώρησε από την ενεργό δράση με δεκάδες διακρίσεις: 16 τίτλοι πρώτου σκόρερ, 19 πρωταθλήματα και Κύπελλα, 4 κύπελλα ερασιτεχνών, ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθούν όπως τα 102 γκολ σε μια σεζόν, 11 τέρματα σε έναν αγώνα, 16 σερί αγωνιστικές που βρήκε δίχτυα και πολλά άλλα για αυτόν τον σπουδαίο Βολιώτη σκόρερ, που έκανε το όνομά του συνυφασμένο με το γκολ και βρήκε υψηλά συμβόλαια, κυρίως σε ομάδες της Γ' και της Δ' Εθνικής, που έχει το ρεκόρ μεταγραφής στην παλιά Δ' Εθνική. Βραβεύτηκε τέσσερις φορές από την ΕΠΟ και τον ΠΣΑΠ, ο μεγαλύτερος γκολτζής στις μικρές εθνικές κατηγορίες!
Έχει αγωνιστεί σε ΑΠΟΒ, Νίκη Βόλου, Αστέρα Ριζομύλου, Ανδρούτσο Γραβιάς, Αναγέννηση Καρδίτσας, Ένωση Πόρου-Γαλατά, Αστέρα Ιτέας, Νίκη Πολυγύρου, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργο, ΑΕ Δηλεσίου, Αναγέννηση Σχηματαρίου, ΑΟ Αυλώνας, Κορωπί, Λήλαντα Βασιλικών, ΑΟ Νάξου, Οδυσσέα Νυδρίου Λευκάδας, ΑΠΟ Νικηφόρος, Κυπαρισσία Καλαμάτας, Ολυμπιακό Ηλείας, Ευβοϊκό Αγ. Νικολάου Χαλκίδας, ΑΟ Ύδρας, ΑΟ Γέρακας, ΓΣ Ηλιούπολης, Ολυμπιακός Λιοσίων, ΑΟ Κυψέλης, Μπουμπουλίνα Σπετσών, Σαρωνικό, ΑΟ Καρδίτσας, Σαρακηνό, ΑΕ Λεονταρίου, ΑΕ Διμηνίου, ενώ διατέλεσε βοηθός προπονητή σε Σαρωνικό Αίγινας, ΑΟ Νέας Ιωνίας, Δήλεσι και ΑΟ Χαλκίδα.

-Δημήτρη, πώς πήρες την απόφαση σε ηλικία 35 ετών να σταματήσεις την αγωνιστική δράση;
-Ήταν κάτι που το είχα αποφασίσει από το περασμένο καλοκαίρι. Σταμάτησα το ποδόσφαιρο και θέλω να ασχοληθώ φανατικά με την προπονητική καθώς έχω το δίπλωμα από το 2009. Ήθελα να με θυμούνται ως έναν μεγάλο σκόρερ. Έλεγα ότι θα πω αντίο όταν δεν θα μπορώ να σκοράρω. Όμως, παρά το γεγονός ότι φέτος βγήκα πρώτος σκόρερ στον 1ο όμιλο της Α' Τοπικής με την ΑΕ Διμηνίου, πήρα την απόφαση να αποχωρήσω για να κάνω το βήμα στην προπονητική. Τελείωσα με μια πολύ καλή σεζόν, με ευχάριστες αναμνήσεις και πέτυχα τον προσωπικό μου στόχο. Δεν φεύγω σαν τελειωμένος παίκτης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Παύλο Πάνο για τη στήριξη και όλα όσα μου προσέφερε αυτή τη χρονιά”.

-Τί είναι αυτό που μένει από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στο χώρο του ποδοσφαίρου;
-Μένουν οι φιλίες σε όλη την Ελλάδα, οι εμπειρίες, η καταξίωση στο ποδόσφαιρο και οι τίτλοι που κατέκτησα, προσωπικοί ως πρώτος σκόρερ αλλά κι ομαδικοί, πρωταθλήματα και κύπελλα. Είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ αξιόλογους ανθρώπους σε όλες τις ομάδες όπου έπαιξα. Γύρισα σε όλη την Ελλάδα κι έχω δεθεί με ορισμένα άτομα, έχω κρατήσει επαφή, εισπράττω ότι υπάρχει εκτίμηση προς το πρόσωπό μου.

-Ας γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω. Από μικρός ήθελες να γίνεις ποδοσφαιριστής; Φανταζόσουν ότι θα είχες αυτή την πορεία;
-Είχα αυτό το προαίσθημα από 6 ετών όταν με την ακαδημία του Κενταύρου, είχα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε ένα πανθεσσαλικό τουρνουά. Ήξερα ότι θα κάνω καριέρα, δούλεψα πολύ, το κυνήγησα και έφθασα πλέον μετά από 22 χρόνια, να λέω ότι κάτι πέτυχα στο χώρο του ποδοσφαίρου...

-Έχεις κάποιες στιγμές που θυμάσαι ιδιαιτέρως;
-Το 1996 είχα βάλει 41 γκολ και είχα βγει πρώτος σκόρερ στη Β' Τοπική με την ΑΠΟΒ στο ξεκίνημά μου σε νεαρή ηλικία. Τότε πήρα μεταγραφή στη Νίκη Βόλου με πενταετές συμβόλαιο σε ηλικία 16 ετών. Έχω πετύχει 102 γκολ σε 35 ματς, σε μια σεζόν στον ΑΟ Πόρου που συμμετείχε στην Α' Κατηγορία Αργολίδας, ενώ το ρεκόρ μου είναι έντεκα τέρματα σε έναν αγώνα! Πολλές οι προσωπικές και ομαδικές διακρίσεις. Είμαι ευγνώμων στον Θεό γιατί δεν είχα σοβαρούς τραυματισμούς και μπόρεσα να έχω μεγάλη διάρκεια σε υψηλό επίπεδο.

-Γύρισες όλη την επικράτεια, παίζοντας κυρίως σε Γ' και Δ' Εθνική. Πώς αποφάσιζες για την ομάδα που θα αγωνιστείς;
-Το κίνητρό μου ήταν πάντα το γκολ. Έπαιζα για να σκοράρω. Αποφάσιζα που ήταν καλύτερα οικονομικά. Με το ποδόσφαιρο συνδύαζα την επιβίωση. Είχα πάντα σοβαρές επαφές, έθετα τους όρους μου και φρόντιζα να τους διασφαλίζω πριν πω το οριστικό “ναι” σε ένα σύλλογο. Για να κάνω αυτή την καριέρα, στερήθηκα πολλά. Προπονήθηκα σωστά, έκανα σωστή διατροφή, ήμουν συνεπής, είχα επαγγελματική συμπεριφορά. Υπήρχαν περιπτώσεις που είχα σημαντικό αγώνα το μεσημέρι στις 15:00 και εγώ πήγαινα το πρωί, στις 7 ή τις 8 κι έκανα ατομική προπόνηση, τελειώματα φάσεων. Έτσι μόνο πετύχαινα το στόχο μου, με σκληρή προπόνηση.

-Είχες προτάσεις να παίξεις στο εξωτερικό;
-Η αλήθεια είναι ότι έχω παίξει εκτός Ελλάδος αλλά δεν έγινε γνωστό! Αγωνίστηκα από έξι μήνες σε Αλβανία και Βουλγαρία όταν ήμουν τιμωρημένος από την ΕΠΟ. Είχα προτάσεις από ομάδες της Κύπρου αλλά τελικά ποτέ δεν πήγα εκεί.

-Τιμωρημένος για δύο χρόνια λόγω ντόπινγκ...
-Ήταν κακό που μου βγήκε σε καλό. Κακό γιατί για δύο χρόνια δεν αγωνίστηκα και έπρεπε όταν έληξε η τιμωρία να επιστρέψω σε υψηλό επίπεδο, καλό όμως γιατί εκείνο το διάστημα το εκμεταλλεύτηκα και πήρα το δίπλωμα του προπονητή, ασχολήθηκα ως βοηθός προπονητή σε μερικές ομάδες.

-Πώς ήταν το ποδόσφαιρο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν ξεκίνησες σε σχέση με τώρα για τα παιδιά; Έχει αλλάξει σημαντικά, έτσι δεν είναι;
-Πράγματι, έχει αλλάξει. Τότε ένας μικρός που έπαιζε στο τοπικό ξεχώριζε γιατί έπαιζαν περισσότερο οι μεγάλοι και είχε την ευκαιρία να πάρει μεταγραφή για μια επαγγελματική ομάδα. Άλλαξε αυτό με τις ακαδημίες. Πλέον οι προϋποθέσεις είναι καλύτερες σε θέματα γηπέδων, υλικού, προετοιμασίας σε μικρή ηλικία. Τα ταλέντα δουλεύουν καλύτερα σε όλους τους τομείς. Θα ήθελα όμως να πω πως οι νεαροί παίκτες θα πρέπει να μην ασχολούνται τόσο πολύ με την εμφάνιση αλλά με το αγωνιστικό κομμάτι. Να μην βλέπουν για παράδειγμα στον Ρονάλντο ή τον Μέσι την εμφάνιση και όχι την ουσία, δηλαδή πως θα αντιγράψουν μια κίνηση, μια τακτική ξεμαρκαρίσματος.

-Γεννήθηκες σκόρερ... Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας επιθετικός;
-Το γκολ είναι ένστικτο. Πρέπει να έχει γρήγορη αντίληψη και να τελειώνει γρήγορα τις φάσεις. Μπορεί να φαίνεται πως είναι εύκολο να σκοράρεις, αλλά το γκολ είναι δύσκολη υπόθεση. Αλλιώς όλοι θα γίνονταν επιθετικοί. Είναι έμφυτο, δεν προπονείται, πρέπει να το κάνεις όμως συνήθεια. Ο επιθετικός πρέπει να είναι γρήγορος, δυνατός και να βάζει γκολ, αυτή είναι η τροφή του. Προσωπικά θαύμαζα τον Γκερντ Μίλερ και τον Ρομάριο. Από τον Βραζιλιάνο παίκτη που είναι ο αγαπημένος μου, πήρα την τεχνική του σουτ με το μύτο, που είναι το πιο γρήγορο και ξαφνικό γκολ. Πέτυχα πολλά τέτοια στην καριέρα μου.

-Ολοκλήρωσες στην Α' Τοπική. Θεωρείς ότι η νέα μορφή της κατηγορίας θα βοηθήσει το τοπικό της Μαγνησίας;
-Σίγουρα είναι θετικό που το πρωτάθλημα θα γίνει ξανά με έναν όμιλο. Βοηθάει στη βελτίωση, θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, πιο δυνατές ομάδες, το επίπεδο σίγουρα θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια.

-Ταλέντα υπάρχουν στο τοπικό του νομού μας;
-Ναι, πολλοί ταλαντούχοι παίκτες. Πρέπει ο νομός να τους εκμεταλλευτεί και ίσως θα έπρεπε να γίνεται πρωτάθλημα και για παίκτες μεγαλύτερους μετά από 15 ετών.

-Είναι θετική συγκυρία να υπάρχουν οι Ολυμπιακός και Νίκη μαζί στη Γ' Εθνική;
-Η Μαγνησία πρέπει να εκπροσωπείται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Στη Σούπερ Λιγκ και τη Β' Εθνική. Ωστόσο είναι καλή συγκυρία τόσο για τους προπονητές από το νομό όσοι και για τους παίκτες ώστε να προωθηθούν τα ταλέντα από το τοπικό σε αυτές τις δύο ομάδες, αλλά και στον Ρήγα Φεραίο που επίσης είναι στην τρίτη κατηγορία.

-Είναι εφικτό το μοντέλο που θέλει να δημιουργήσει η Νίκη Βόλου με τους περισσότερους παίκτες στο ρόστερ της να είναι από τη Μαγνησία;
-Ο νομός έχει μια γκάμα 20-25 παικτών που μπορούν να βρίσκονται σε μια ομάδα πρωταθλητισμού στη Γ' Εθνική και θα ήταν ευχής έργο η διοίκηση της Νίκης Βόλου να προχωρήσει αυτό το πλάνο που έχει εξαγγείλει. Η Γ' Εθνική είναι ένα πρωτάθλημα που οι σύλλογοι πρέπει να βασίζονται στους παίκτες κάθε νομού, που πονάνε την ομάδα, παίζουν για τη φανέλα. Αρκεί να πιστέψουν οι διοικήσεις και οι προπονητές αυτά τα παιδιά και να τα στηρίξουν. Μπορώ να πω ότι στο φετινό πρωτάθλημα της Α' Τοπικής υπήρχαν 30 ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν σε Νίκη, Ολυμπιακό και Ρήγα Φεραίο.

-Τί θα άλλαζες στο τοπικό της Μαγνησίας;
-Σίγουρα τα γήπεδα. Πρέπει να τα προσέχουν οι παράγοντες γιατί έχουν να κάνουν με την υγεία των αθλητών και το καλό ποδόσφαιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόβλημα, οφείλουν όσοι ασχολούνται με το τοπικό, να δώσουν ιδιαίτερη βάση ώστε να είναι καλοί οι αγωνιστικοί χώροι. Σημαντικό ρόλο έχουν οι παράγοντες που θα πρέπει να μάθουν πώς στήνεται μια ομάδα, πώς γίνονται οι μεταγραφές, πως οργανώνονται οι ομάδες, τα γήπεδα, οι υποδομές. Η κάθε ομάδα δεν είναι μόνο οι έντεκα που παίζουν κάθε Κυριακή, είναι πολύ παραπάνω. Ένας παράγοντας πρέπει να προσφέρει τα πάντα στους παίκτες, καλά γήπεδα, ρουχισμό, γνώσεις, πρέπει να τα γνωρίζει ώστε να δίνει κίνητρο. Πιστεύω ακόμη ότι όλοι οι προπονητές πρέπει να έχουν δίπλωμα, γνώσεις και μεράκι για αυτό που κάνουν. Το πτυχίο είναι γνώσεις. Ο προπονητής να περνάει ψυχολογία στους παίκτες και ποδοσφαιρική παιδεία.

-Πόσο εύκολο είναι να "σκοτώσεις" τον ποδοσφαιριστή και να βρίσκεσαι στον πάγκο ως προπονητής;
-Είναι δύσκολη αυτή η μετάβαση. Προσωπικά είμαι λάτρης της πειθαρχίας, της σκληρής δουλειάς και πιστεύω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στην προπονητική, να φτιάξω όνομα και να σταδιοδρομήσω σωστά. Για αυτό το λόγο άλλωστε αποφάσισα να κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Νιώθω έτοιμος να αναλάβω μια ομάδα, έχω πολλά ακόμη να πάρω από το χώρο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα τα πρώτα παιχνίδια θα είναι κάπως ιδιαίτερα, αλλά θα έχω προετοιμαστεί κατάλληλα...

-Θα ήθελες ως προπονητής να έχεις την ίδια μεγάλη και πετυχημένη πορεία;
-Ναι, είμαι φιλόδοξος και σε όποια ομάδα κι αν πάω, θέλω να παρουσιάσω καλό έργο, να μεταφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στους ποδοσφαιριστές, στα νεαρά παιδιά και μέσα από τη δουλειά και τη μάχη, να πετυχαίνουμε τους στόχους που θα θέτουμε.

-Ποιά συμβουλή δίνεις στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;
-Να έχουν σεβασμό στους προπονητές και τους συμπαίκτες τους, υπομονή και επιμονή και να κάνουν όσο πιο πολύ μπορούν, ποδοσφαιρική ζωή. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η προπόνηση και ο αγώνας. Πρέπει να διαμορφώσεις το χαρακτήρα σου, να προσέχεις τη συμπεριφορά σου, τη διατροφή, είναι πολλοί παράμετροι. Και να έχουν κίνητρο, πάντα θετικό στόχο, τη νίκη, να δουλεύουν συνεχώς για το πετύχουν. Όσο πιο πολύ ερωτευμένος είσαι με το ποδόσφαιρο, τόσο πιο πολλά δίνεις. Στη Νίκη Βόλου, όταν ήμουν εκεί μικρός, έβαφα με κάμελ 20 ζευγάρια παπούτσια από τους μεγαλύτερους παίκτες. Έτσι ήταν τότε τα πράγματα,. Υπήρχε αυτός ο σεβασμός. Πλέον έχουν αλλάξει αυτά, αλλά θέλω να πω ότι ο κάθε νεαρός παίκτης πρέπει να είναι ταπεινός, συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει και να επιμένει.

ΦΩΤΗΣ ΓΑΛΟΥΣΗΣ

ziogas1

ziogas1 Copy 23333

ziogas1 Copy 33333

ziogas1 Copy 43333

Last modified onMonday, 27 June 2016 13:19