noodles volos banner

Ήττα… μισός αποκλεισμός για την ΑΕΚ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Το 0-2 μόλις έχει γίνει από τον Βέρνμπλουμ Το 0-2 μόλις έχει γίνει από τον Βέρνμπλουμ

Το εύκολο είναι να πεις ότι η ΑΕΚ πλήρωσε δύο αμυντικές αδράνειες, δέχθηκε δύο γκολ και έχασε από την ΤΣΣΚΑ στο Ολυμπιακό Στάδιο μπροστά σε 30.00 θεατές με 0-2. Το δύσκολο είναι να παραδεχθείς ότι η κιτρινόμαυρη φανέλα έχει χάσει σε βάρος, ότι η ομάδα δεν έχει προσωπικότητα για ευρωπαϊκούς αγώνες και πως σε ματς σαν το σημερινό, έστω κι αν είναι απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους, η ΑΕΚ θα έπρεπε να βγάζει λίγο φιλότιμο και όχι να τα τελειώνει χωρίς μία χαμένη ευκαιρία.

Η Ένωση, δεχόμενη δύο εύκολα γκολ από κόρνερ, επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας να κάνει τη ζημιά στο ΟΑΚΑ και να επικρατήσει με 0-2 και πλέον ψάχνει ένα θαύμα για την πρόκριση εν όψει της ρεβάνς στη Μόσχα.

 Οι επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ στην ενδεκάδα περιείχαν εκπλήξεις, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ δεν είχε διαβάσει, όπως έπρεπε, το ατού των Ρώσων, που είναι εξαιρετικοί στο ψηλό παιχνίδι.

Η Ένωση θα μπορούσε να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο με τον Λάζαρο, ο οποίος πιάστηκε στον ύπνο κι ούτε καν τελείωσε τη φάση, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και μοιραίος λόγω της ευκαιρίας που χάνει, για να εκτελέσει, και του λάθους που κάνει για το 0-1 και το πλήρωσε ακριβά η ομάδα του, δεχόμενη το πρώτο γκολ στο χειρότερο σημείο. Το δεύτερο τέρμα -και πάλι από στημένη φάση- ουσιαστικά αποτελείωσε την ΑΕΚ που δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση από εκεί και πέρα.

Οι επιλογές-έκπληξη του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος ξεκίνησε με 4-3-3, τον Μπακάκη αριστερό μπακ και «γεμάτο» κέντρο , του βγήκαν στο ανασταλτικό κομμάτι αλλά όχι τόσο πολύ και στο επιθετικό. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε πρόβλημα να απειλήσει την ΤΣΣΚΑ, ενώ οι Ρώσοι με 3-5-2 και αρκετούς παίκτες μαζεμένους στον «άξονα», ουσιαστικά είχαν μπλοκάρει την ανάπτυξη της ΑΕΚ και τα… ατού της με μεγάλη ευκολία.

 Χαρακτηριστικό είναι πως η τροφοδότηση προς τον Λιβάγια ήταν μηδαμινή, με τους Μάνταλο και Λάζαρο που έπαιζαν στα φτερά να μη δημιουργούν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και να μην πατούν στην αντίπαλη περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση ήταν εκείνη που σε ένα εκρηκτικό δίλεπτο που είχε στο 20λεπτο απείλησε τόσο με δυνατό σουτ του Αϊντάρεβιτς, όσο και με τον Λάζαρο, ο οποίος από ωραία πάσα του Λιβάγια καθυστέρησε χαρακτηριστικά να εκτελέσει. Λίγο αργότερα η ΑΕΚ απείλησε και με τον Γκάλο, που με μακρινό σουτ είδε την μπάλα να περνά άουτ! Οι Ρώσοι είχαν το δοκάρι του Βέρνμπλουμ στο 28’ από μακρινό σουτ, το οποίο κόντραρε στον Σιμόες και δυστυχώς το γκολ από στημένη μπάλα στο φινάλε με κεφαλιά του Τζαγκόεφ, όπου η άμυνα αντέδρασε άσχημα. Μια φάση που ξεκίνησε από λάθος του Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος απομακρύνει άσχημα και υπάρχει διπλή κόντρα, αλλά και από τον Ανέστη, που έπρεπε να βγει και να καθαρίσει σε αυτό το σημείο.

Ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε να μην αλλάξει κάτι στο ξεκίνημα της επανάληψης. Η ΑΕΚ παρουσίασε και πάλι τα ίδια συμπτώματα, αφού δυσκολευόταν να βγάλει συνδυασμούς και να δημιουργήσει ρήγματα στην σφικτή ρωσική άμυνα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το δεύτερο γκολ της ΤΣΣΚΑ, πάλι από κόρνερ, όπου η άμυνα της ΑΕΚ είχε τραγική συμπεριφορά. Σκόρερ με κεφαλιά αυτή την φορά ο Βέρνμπλουμ (56’) από κόρνερ του Βιτίνιο.

Ένα λεπτό πριν την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε να ρίξει στο ματς Αλμέιδα-Κλωναρίδη και να βγάλει Σιμόες-Λιβάγια, γυρνώντας το σύστημα σε 4-2-3-1. Η ΑΕΚ στο 65’ λίγο έλειψε να δεχτεί και τρίτο γκολ, όταν ο Τσάλοφ βρέθηκε φάτσα με τον Ανέστη αλλά εκείνος τον σταμάτησε σωτήρια.

Παρά τις αλλαγές του Χιμένεθ ήταν φανερό πως το σοκ του δεύτερου γκολ ήταν μεγάλο για την Ένωση που ουσιαστικά δεν μπόρεσε να αντιδράσει ποτέ από εκεί και πέρα, εμφανώς επηρεασμένη ψυχολογικά. Την ίδια ώρα η ΤΣΣΚΑ με την ομοιογένεια που τη διακρίνει και έχοντας κάνει τη δουλειά της με το 0-2, έδειχνε να ελέγχει τον ρυθμό του ματς. Η ΑΕΚ είχε κάποιες εκλάμψεις επιθετικά, απειλώντας με σουτ εκτός περιοχής, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ επί της ουσίας να κάνει το παιχνίδι της και να απειλήσει τον Ακινφέεφ.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (59’ Κλωναρίδης), Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος (70’ Πατίτο), Μάνταλος, Λιβάγια (59’ Αλμέιδα).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Ακινφέεφ, Βασίλι Μπερεζούτσκι, Αλεξέι Μπερεζούτσκι, Βάσιν, Σενίκοφ, Μάριο Φερνάντες, Βέρνμπλουμ, Τζαγκόεφ (75’ Νάτκχο), Γκολόβιν (83’ Μιλάνοφ), Βιτίνιο, Τσάλοφ (87’ Μακάροφ).

 

 

Last modified onThursday, 28 September 2017 02:03