noodles volos banner

O πρώτος "τελικός" για την εθνική μας στη Μαδρίτη

Η μέρα του πρώτου νοκ-άουτ αγώνα της Εθνικής Ελλάδος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ έφτασε, με την «επίσημη αγαπημένη» να κοντράρεται στη Μαδρίτη για τη φάση των «16» με την πάντα επικίνδυνη Σερβία (19.00, ΟΤΕ Sport, ANT1) και να θέλει τη νίκη-πρόκριση για τα προημιτελικά! Οι διεθνείς μετά από δύο μέρες στις οποίες είχαν τον χρόνο να ξεκουραστούν αλλά και φυσικά να μελετήσουν τους αντιπάλους τους, θα ριχτούν στη «μάχη» στο κλειστό της ισπανικής πρωτεύουσας, θέλοντας να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στη Σεβίλλη...

Μέχρι στιγμής η εθνική ομάδα δεν έχει γνωρίσει τη... γεύση της ήττας στο Μουντομπάσκετ και πλέον μετά το απόλυτο της πρώτης φάσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, μιας και ενδεχόμενη ήττα, θα στείλει τους διεθνείς πίσω στην πατρίδα και τους Σέρβους στην επόμενη φάση...

Το τεχνικό επιτελείο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και ο επικεφαλής Φώτης Κατσικάρης έχουν δει κάθε λεπτομέρεια στον τρόπο που αγωνίζονται οι «πλάβι». Οι τελευταίοι μπορεί να πέτυχαν δύο νίκες και να γνώρισαν τρεις ήττες στον πρώτο όμιλο, αλλά αν κάποιος κάνει το λάθος να τους υποτιμήσει, θα το πληρώσει πολύ ακριβά! Ο έλεγχος στα ριμπαόυντ όπως και το καθαρό μυαλό στην επίθεση θα κρίνουν πολλά, ενώ με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η κόντρα του Γιάννη Μπουρούση με τον Νέναντ Κρστιτς.

Στον επιθετικό τομέα η Ελλάδα έχει σκοράρει 414 πόντους (9η συνολικά) έναντι 387 των αντιπάλων (14οι συνολικά), ενώ και στην άμυνα η Εθνική είναι καλύτερη με 349 πόντους παθητικό, ενώ οι Σέρβοι έχουν δεχτεί 378... Η εθνική ομάδα σουτάρει με ποσοστό 49,4% κατά μέσο όρο ανά αγώνα (7η), δίποντα και τρίποντα, ενώ οι «πλάβι» είναι λίγο πιο άστοχοι σουτάροντας με ποσοστό 47,9% (9οι). Στις «βόμβες» τριών πόντων η Σερβία έχει 36,3% ποσοστό ευστοχίας (9η), ενώ η Ελλάδα μετά την εξαιρετική πρεμιέρα με τη Σενεγάλη έχει πέσει στο 34,3% (12η).

Όσον αφορά τις ελεύθερες βολές, εδώ η Εθνική είναι πολύ καλύτερη μέχρι τώρα με ποσοστό 74,2% (7η), την ώρα που οι Σέρβοι εκτελούν μόλις 64,4% από τη γραμμή της... φιλανθρωπίας και είναι η τρίτη χειρότερη ομάδα του τουρνουά! Στα ριμπάουντ η Ελλάδα αν και αρχικά υπήρχε υποψία ότι θα ήταν το αδύνατο σημείο της, τελικά είναι εντυπωσιακή και είναι δεύτερη -πίσω μόνο από τους Αμερικανούς- με 40,6 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο, όταν η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς μαζεύει 32,6 και είναι 18η!

Στον τομέα των ασίστ η εθνική ομάδα είναι εντυπωσιακή με 18 (!) ασίστ ανά παιχνίδι (3η), ενώ η Σερβία τα περιμένει όλα από τον Μίλος Τεόντοσιτς μοιράζοντας ως ομάδα 15,2 τελικές πάσες (11η). Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που παίζει ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα είναι τα λάθη. Οι Έλληνες «πουλάνε» την μπάλα 12,6 φορές ανά αγώνα (4οι καλύτεροι), ενώ οι Σέρβοι 14,4 (8οι).